Geel&Rood magazine

De geschiedenis van dit blad gaat terug tot in 1925, toen Racing en Malinwa na lang aandringen het gezamenlijke sportblad ‘De Maanblusscher’ oprichtten. De samenwerking stierf al na drie seizoenen een stille dood, maar er werd niet lang getreurd om dit scheiden.

 

Van clubblad naar supportersmagazine

Op 4 september 1928 gaf FC Malinois het clubblad ‘Geel&Rood’ uit. Omwille van financiële problemen stopte de werking ervan al na één seizoen, maar vanaf 1930 nam de Federatie de uitgave van het blad over. Geel&Rood was daardoor niet langer een clubblad, maar een supportersmagazine. Tien seizoenen lang, tot de Duitse inval in 1940, werd het ‘gazetteke’ wekelijks opgestuurd naar de leden van de supportersclubs, voor een bijdrage van vijf frank per jaar. De bezetter verbood de uitgave van dit drukwerk, waardoor Geel&Rood in die periode slechts twee keer is kunnen verschijnen, waaronder naar aanleiding van het kampioenschap van 1942-1943. Omdat die uitgaven toen in het geheim werden uitgegeven, zijn alle exemplaren vernietigd. Tot op vandaag is er geen enkel exemplaar van terug te vinden.

Net na de oorlog werd de draad snel opgepikt en verscheen het blad terug openbaar. Na het winnen van het kampioenschap in 1989, besliste de Federatie om ‘het gazetteke van de Malinwa’ na meer dan vijftig jaar om te buigen tot een volwaardig supportersmagazine met meer interviews.

 

Team enthousiaste vrijwilligers

Vandaag zet een team van enthousiaste vrijwilligers (redacteurs, fotografen en vormgevers) maandelijks alles op alles om de aangesloten supporters een boeiend magazine voor te schotelen. Naast de interviews en diverse rubrieken is er vanzelfsprekend nog steeds een belangrijke plaats weggelegd voor het nieuws en de agenda-items van de supportersclubs. Geel&Rood is en blijft nog steeds een onafhankelijk supportersmagazine, maar kan enkel tot stand komen door een constructieve samenwerking met verschillende afdelingen van de club, zoals de commerciële cel en het webteam. Het Geel&Rood team blijft met de middelen en mensen die voorhanden zijn – dus traag, maar gestaag – op zoek gaan naar nieuwe insteken en kansen om te berichten over alle onderwerpen die voortkomen uit de brede beleving van KV Mechelen en dit steeds vanuit een open, maar toch voldoende kritische geest.

Zonder vrijwilligers geen Geel&Rood magazine. Ben jij iemand die graag in de pen kruipt of wil je jouw vormgeverstalenten loslaten op ons magazine? Geel&Rood heeft jou nodig!
Aarzel niet, neem snel contact op via geelenroodwordtnietgetoond@malinwawordtnietgetoond.be en schrijf mee geschiedenis!